De gegevens van de hier vermelde omgekomen kompels heb ik gevonden middels het raadplegen van diverse op het internet gepubliceerde krantenartikelen.

tek. Jef Caenen (met toestemming van zijn weduwe)

In de jaren 1913 tot en met 1930 op de Limburgse mijnen omgekomen kompels


Op donderdagmiddag 30 mei 1913 valt er het eerste dodelijke slachtoffer op de SM. Hendrik te betreuren. Het is de heer B. van Hulsdrik die in Schacht I van een hoogte van 10m naar beneden stort en tengevolge van een schedelfractuur na enkele ogenblikken overlijdt.
(Tilburgsche Courant, 31-05-1913)
Op 24 feb. 1921 maakt het dagblad ”De Volksvriend” melding dat er op de Staatsmijn Emma twee arbeiders zijn omgekomen.
Nieuwsblad van het Noorden, 6-5-1925
In de staatsmijn Hendrik is gisteren 25-jarige, ongehuwde sleeper J.H. Wolters afkomstig uit Vlodrop, bewusteloos aangetroffen. Toen hij even bij kennis was gekomen vertelde de man, dat hij zich in een schachtje, langs een kabel naar beneden had laten glijden. Bij die gelegenheid was hij gevallen. Naar de verbandkamer vervoerd, overleed de ongelukkige spoedig na aankomst.

ontvangen van dhr. Jan Minkenberg uit MelickOp 16 sept. 1925 maakt het dagblad ”De Tijd” melding dat houwer van D. op de S.M. Wilhelmina onder vallend gesteente geraakt is en in zorgwekkende toestand met zware inwendige kneuzingen naar een ziekenhuis is overgebracht.
Op 8 april 1927 maakt het dagblad "Het Volk" melding dat de 59 jarige mijnwerker van Deutekom, die op 10 maart in het ondergrondse bedrijf van de S.M. Wilhelmina door vallend gesteente geraakt was, in het ziekenhuis te Heerlen is overleden.
Op 18 april 1930 geraakt in de ondergrondse werken van de SM. Emma de locomotiefmachinist A. Arnouts uit Treebeek tussen twee wagens beklemd en komt daarbij om het leven. Arnouts was 29 jaar, gehuwd en vader van een kind.
(Dagblad Voorwaarts van 19 april 1930)
FvdB

juni 2019

terug naar koelpiet
terug naar koelpiet