In het archief van de website www.demijnen.nl zijn sinds geruime tijd alle bedrijfsbladen van de voormalige Staatsmijnen in te zien.
Op deze pagina zijn, met toestemming van DeMijnen.nl/DSM de foto's met bijgaande teksten van de op de diverse mijnen omgekomen mijnwerkers weergegeven.

tek. Jef Caenen (met toestemming van zijn weduwe)

In het jaar 1957, op de Limburgse Staatsmijnen omgekomen kompelsOp zaterdag 12 januari kwam de 41-jarige houwer H.J. Friezen uit Heerlen, toen hij per bromfiets op weg was van de Hendrik naar huis, op de splisting Grasbroekerweg-Sittarderweg te vallen waarbij hij zeer ernstige verwondingen opliep.
Aan de gevolgen van dit wegongeval is hij daags daarna in het ziekenhuis te Heerlen overlede.
Hij ruste in vrede.


Vrijdag 22 februari is de 29 jaar oude hulphouwer N. Houben uit Bocholz toen hij van de Wilhelmina op weg was naar huis, tussen Spekholzerheide en Simpelveld met zijn motor tegen een lantaarnpaal gereden en op slag gedood.
Hulphouwer Houben was gehuwd en had twee kinderen. Een tragische bijzonderheid is dat Houben naar de mijn was gekomen om verlof aante vragen in verband met het overlijden van zijn vader.
Hij ruste in vrede.


Donderdag 28 februari is de 36-jarige meesterhouwer P.J. Savelkoul uit Linne aan de gevolgen van een hem overkomen ongeval, in het ziekenhuis te Heerlen, overleden.
Meesterhouwer Savelkoul had op 23 februari in een steengalerij op de 455 m. verdieping van de Maurits met enkele medearbeiders getracht een ontspoorde grote mijnwagen wasstenen weer op het spoor te zetten. Hierbij kantelde de wagen en viel op hem.
De heer Savelkoul was gehuwd en vader van twee kinderen.
Hij ruste in vrede.


Op dinsdag 16 april is de 24-jarige gehuwde houwer J.G.L. Franssen uit Neerbeek in een schuifpijler op de 660 m. verdieping van de Maurits met het hoofd bekneld geraakt tussen een houten stijl die door de transporteur naar beneden kwam en een ijzeren kap van de pijlerondersteuning.
Hij werd zo ernstig gewond dat hij enkele uren later in het ziekenhuis te Sittard is overleden.
Hij ruste in vrede.


Op vrijdag 12 juli is de 25 jaar oude ongehuwde locomotief-machinist G.J.F. Lindelauf uit Vaesrade in de laadplaats van schacht III op de 546 m. verdieping van de Emma gestruikeld en door een passerende trein overreden. Aan de bekomen verwondingen is hij ter plaatse overleden.
Hij ruste in vrede.


Zaterdag 3 augustus is de 21-jarige ongehuwde postsleper L. Kristof van de Emma, terwijl hij op weg was van zijn werk naar huis, dodelijk verongelukt.
Het wegongeval geschiedde doordat het slachtoffer in de bocht van de Hoofdstraat te Amstenrade met zijn motorrijwiel tegen een lichtmast reed.
Postsleper Kristof was van Hongaarse nationaliteit en sinds 5 december van verleden jaar bij onze onderneming in dienst. Hij woonde te Sittard in het Gezellenhuis Leyenbroek.
Hij ruste in vrede.


Zaterdag 23 november is de heer A.C.A. Vermeulen, houwer op de Wilhelmina, in het ziekenhuis te Heerlen overleden.
Houwer Vermeulen was 17 october tijdens zijn werkzaamheden op de 331 m. verdieping door een uit het dak vallende steen getroffen en moest met ernstig letsel naar het ziekenhuis worden gebracht. De heer Vermeulen was 27 jaar oud, gehuwd en had geen kinderen.
Hij ruste in vrede.


FvdB

dec 2012

terug naar koelpiet
terug naar koelpiet