Mijnmuseum ”De Koempel” in Waarland
Niels van Rijn, uit Hilversum, kreeg in 2010 een houtwagentje uit een kolenmijn in Recklinghausen in zijn bezit en werd daardoor met het verzamelvirus van mijnspullen besmet.
Binnen de korste keren liep zijn hobby gierend uit de hand en raakten de twee garageboxen, die hij inmiddels gehuurd had, overvol.
O.a. 13 mijnwagentjes en hele series stijlen maken momenteel deel uit van de vaste inventaris. Spullen die te groot zijn (een half schachtwiel) of voorwerpen die hij niet meer plaatsen kan, heeft hij uitgeleend aan o.a. het mijnmuseum in Heerlen. Oud-kompels kunnen er daar dan van genieten, is zijn boodschap.
Momenteel heeft hij 160 vierkante meter oppervlakte tot zijn beschikking, waarop hij bezig is zijn museum in te richten.
Zelf zegt hij: ”Mijn verzameling mag ik met trots de grootste privéverzameling van Nederland noemen, omdat ik de gehele verzameling van Marco Potten aan de mijne heb toe kunnen voegen net als de gehele administratie van Rein Bettink (dit bevat alles wat hij ooit van ”de mijnen” aan post heeft gekregen, b.v. zijn 1ste en ook laatste loonstrookje) en de spullen die niet naar Heerlen zijn gegaan zijn ook in mijn bezit.
Ik kan dan ook met recht zeggen dat ik alles -van postzegel tot schachtwiel - wat met de mijnbouw te maken heeft in mijn verzameling heb.”

Je kunt ”Mijnmuseum de Koempel Waarland” ook bezoeken op Facebook (klik hier)
Ondersteunings bouwwerk Mijnpolitie en portiers Medailles en penningen    FvdB

juli 2014

terug naar koelpiet
terug naar koelpiet