Leesvoer

Vroeger las ik veel, vaak nieuwe, dikke boeken. De klad is er in gekomen, ik lees nu hooguit nog wat belegen kranten. Kan ik meteen controleren of ze de waarheid schreven. Papier is mij te geduldig. Zwart op wit staat te vaak wilde fantasie. Wist je dat de meeste leugens schriftelijk gedaan worden? Nee? Moet je eens een oud verkiezingspamflet lezen.
We hebben een nieuwe vertaling van de bijbel. Dat ruikt al meteen naar onraad. Zat aan de vorige vertaling, die decennia lang als de waarheid gold, misschien een akelig luchtje? God mag het weten, alhoewel diens bestaan, als waarheid, ook in twijfel getrokken wordt. De koningin las, als breed gehoede leesmoeder, het beginstukje voor. ”In het begin schiep God de hemel en de aarde ... ” Bijna niemand gelooft dat, bijna iedereen weet dat het bijgeloof is en dat het heel anders gegaan is. En toch geloven, dat het zo goed is.
Iedereen, die wat macht in eigen huis heeft, gelooft er nog wat bij. Gelooft in zijn eigen wijsheid en wijst om die te legitimeren naar een oud boek als de bijbel. Daar is de wereld zelden vrolijk van geworden. In de Amerikaanse bijbel van Sjors dubbel Joe staan vrijheid en democratie als hoogste goed, dik gehighlight. Nergens in de wereld wordt er op dit moment zo bijgelogen en gefoezeld. Bush en Kerry laten hun God overuren maken in het blessen van honderd miljoenen Amerikanen. Medeburgers die het straks zelf moeten uitzoeken hoe ze kunnen overleven in een vrije democratie, zonder werk, zonder ziekenfonds, met het grootste leger aller tijden, betaald op de pof.
Een schrale troost is dat het meeste papier gerecycled wordt. Uiteindelijk eindigt het als rolletje om je ... gat mee af te vegen. Als je vrij wilt zijn kun je de bijbel op de WC lezen. Dan is het begin meteen ook het einde.
(C)

FvdB

okt. 2004


mailbus van Frants

terug naar klets